Weetjes

Dit artikel geeft enkele leuke weetjes over ons loon waarmee je zeker rekening kan houden!

We verdienen gemiddeld 3.261 euro bruto en nog 8 andere weetjes over ons loon

Om de twee jaar voeren de KU Leuven en Vacature een Salarisenquête uit. Dit grootscheepse onderzoek biedt een actueel, gedetailleerd en wetenschappelijk onderbouwd beeld van het loon van de Belgische werknemers. Zo’n 33.000 Belgische werknemers namen deel aan de enquête. Dit zijn de meest opmerkelijke bevindingen.

 1. Studeren loont, een loopbaan lang
  Een werknemer met een universitair diploma kan bijna de helft meer verdienen dan iemand zonder diploma of met enkel een diploma lager onderwijs.
 2. Een starter verdient gemiddeld 2.088 euro bruto
  Gemiddeld mogen startende werknemers een eerste maandloon van 2.088 euro bruto verwachten, dat komt overeen met ongeveer 1.465 euro netto. 
 3. Ingenieurs en medici krijgen de hoogste startlonen 
  Wie een diploma heeft in een van de STEM-richtingen (STEM = science, technology, engineering en mathematics) verdient als starter het meest. Helemaal bovenaan de lijst staan de artsen en farmaceuten. Industrieel ingenieur, tot vorig jaar nog een niet-universitair diploma, staat gewoontegetrouw ook in de top 10 van startlonen naar afstudeerrichting.  Chemie en farmaceutische industrie zijn de bestverdienende sectoren. Ook bij de bank & verzekeringen, andere industriële sectoren, energie & milieu en Telecom, ICT & internet ligt het loon hoger dan gemiddeld. In de best betalende sectoren kan je ruim 30 procent meer verdienen dan in de slechtst betalende. 
 4. Jobtevredenheid en loon gaan niet hand in hand
  65 procent van de Belgische werknemers is tevreden met zijn job en 46 procent is tevreden met zijn loon.
 5. Langer pendelen voor hoger loon
  De gemiddelde werknemer pendelt dagelijks 67 minuten. Het gaat hier om de gemiddelde reistijd, heen en terug. Bijna de helft van de werknemers is niet bereid om langer te pendelen.
 6. Eén op de vijf Belgen zoekt actief naar een andere job
  Van de ruim één op vijf werknemers die aangeeft actief te zoeken naar een andere job doet de grote meerderheid (bijna 90%) dit vrijwillig, terwijl slechts een kleine groep eigenlijk niet van job wil veranderen, maar noodgedwongen toch uitkijkt naar iets anders.
 7. Vergoeding woon-werkverkeer is populairste extralegaal voordeel
  Een vergoeding voor woon-werkverkeer, maaltijdcheques en de hospitalisatieverzekering zijn de meest populaire voordelen. Zes op de tien werknemers geven aan dat ze van deze voordelen kunnen genieten. 
 8. De Belg verdient gemiddeld 3.261 euro bruto
  De gemiddelde Belg verdient 3.261 euro bruto per maand, dat komt overeen met 2.068 euro netto. 62 procent van de Belgische werknemers verdient minder dan dit gemiddelde. Eén op de tien werknemers moet het stellen met een brutomaandloon van 1.900 euro of minder.
 9. Een derde van de werknemers zag zijn loon stijgen door anciënniteitDe helft van de werknemers (50,4%) zag zijn loon het voorbije jaar stijgen. Daarvoor haalden ze verschillende redenen aan. Twee derde van de werknemers met een loonstijging kon rekenen op een indexaanpassing, ruim een derde kende een anciënniteittoeslag of baremaverhoging en voor een vijfde lag opslag mee aan de basis van de loonstijging.